2015./2016. g. – ”7 VIEDO VALŽU” valdīšanas ēra

Decembris cilvēku dzīvēs parasti ir laiks, kad tiek atsaukts atmiņā viss šajā gadā padarītais. Taču šogad pašpārvaldē mēs vēlamies atskatīties uz nedaudz senāku, un nu jau varbūt piemirstu laiku- 2015./2016. universitātes mācību gadu.

Kamēr visa pasaule bija apsēsta ar Drake dziesmu “Hotline Bling” un Netflix jauno kulta seriālu “Stranger Things”, mūsu pašu pašpārvaldē mieru noturēja “7 viedie valži” jeb vadītāja Indra, viņas vietniece Zanda, ārējais sakarnieks Dāvis, iekšējā komunikatore Linda, kultūras un sporta nodaļas vadītāja Amanda, studijnieks Roberts un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Maksims.

Nu rit jau kā ceturtā valde kopš viņu ēras, tāpēc vēlējāmies uzzināt kā laiks pašpārvaldē caurvij viņu tagadni.

  • Parasti ikviens žurnālists vēlas izvairīties no klišejām, taču mēs neesam žurnālisti, un tā kā katram studentu pašpārvaldes censonim, kaut vienu reizi,  ir uzdots jautājums- kā jūs iesaistījāties pašpārvaldē, uz to vēl vienu reizi atbildēja arī intervijas varoņi.

Pašpārvaldes “main boss” Indra to atceras šādi: “Aizbraucu uz pirmkursnieku nometni “EKU Zona’14”, kurā iepazinos ar foršiem cilvēkiem no pašpārvaldes, kas pamudināja mani jau 1.septembrī lepni iesoļot 110.kabinetā un teikt “čau” visiem, kas atradās telpā. Dažus mēnešus vēlāk piedalījos Latvijas Studentu apvienības rīkotajā seminārā “Kam rūp students?’14”, kas vispār izblieza man visas spuldzes smadzenēs un parādīja, cik pašpārvaldēm ir liels spēks.”

Taču ne visi ir pirmkursnieku nometnes veterāni, Zanda savas gaitas IEVF SP uzsāka citu iemeslu dēļ-  “Godīgi sakot, es neatceros, kā un kāpēc nonācu 110.kabinetā (visticamāk, ka kopā ar kursabiedrenēm Amandu un Indru), bet tas notika jau pašā studiju sākumā, un tur varēja nolikt jaku, nestāvot rindā garderobē. Tālāk viss pārējais notika pats no sevis.”

  • Lai arī kā viņi būtu nonākuši svētajā 110. kabinetā, sastapt viņus tur vairs nav iespējams, tāpēc rodas jautājums- ar ko viņi nodarbojas tagad?

Amanda, THE KSNčiks : ” Šobrīd studēju internacionālā maģistra grāda programā zem ERASMUS MUNDUS par “Aprites ekonomiku un ilgtspējību”. Studijas norit vienu gadu Austrijā, otru – Nīderlandē. Pēc bakalaura grāda iegūšanas vienu gadu devos ‘pasaules izpētē’, kas man ļāva pavisam skaidri saprast kādā fokusā vēlos tālāk virzīt savu nākotni profesionālā jomā un tad nu dodos  šajā virzienā!”

Dāvis: “Nesen esmu atgriezies Latvijā pēc gada prombūtnes. Uzreiz pēc unversitātes absolvēšanas 2018.gada vasarā izmantoju Erasmus+ Post-graduate iespēju un devos pieredzes apmaiņā uz Slovēniju. Pēc prakses man piedāvāja palikt tur kā darbiniekam vēl uz pus gadu. Tagad Septembra sākumā atgriezos Latvijā un šobrīd strādāju Ignitis Latvija uzņēmumā, kur esmu jaunākais pārdošanas speciālists.”

Savukārt, zinot, ka daudzi IEVF studenti ir pateicību parādā JAL par piesaisti ekonomikai, viņi būs priecīgi dzirdot Lindas atbildi:

“Esmu Junior Achievement Latvia projektu vadītāja, kur organizējam dažādus ar izglītību saistītus pasākumus, piemēram, skolēnu mācību uzņēmumu programmas aktivitātes, Ēnu diena u.c.”

Tagad arī viens no musējiem iedvesmo jauniešus uzņēmējdarbībai…

  • Tiem, kas vēl nav saskatījuši jēgu darbam pašpārvaldē, būs patīkami uzzināt, vai un kā šiem valžiem  darbošanās SP palīdzēja nokļūt tur, kur viņi ir tagad?

Indra kā savu atbildi min: “Varbūt ne tiešā veidā, bet noteikti, dodot apziņu, ka visu var izdarīt. Pašpārvalde lika saprast, ka viens nav cīnītājs, ka tikai komandā var sasniegt lielus mērķus, tāpēc vienmēr cenšos sev apkārt turēt dikti vērtīgus cilvēkus, kurus ievilkt visādos dullos piedzīvojumos.”

Dāvim darbs IEVF SP deva arī pirmās īstās darba pieredzes ieguvumu. “Jā, noteikti! Pati pirmā, īstā darba pieredze augstskolas laikā bija strādāšana RTU IEVF Informācijas un servisa centrā. Šo darbu iegūt palīdzēja tas, ka darbojos pašpārvaldē, jo tieši pie mums vērsās fakultātes vadība, meklējot jaunos darbiniekus. Kad meklēju praksi 3.kursa otrajam semestrim, to izdevās atrast visai ātri, jo bijušās ĀSN vadītājas pārstāvētais uzņēmums tieši meklēja komandas papildinājumu. Pašpārvaldē iegūtie kontakti un draugi ļoti noder!

Amandas skatījums: “Pašpārvalde noteikti kaut kādā mērā palīdzēja man realizēt kādu daļiņu savu potenciāla, izmēģināt savas spējas dažādās jomās un identificēt – kas padodas, kas patīk un par ko

‘iedegas’  sirds! Un tas jau ir pats svarīgākais – labāk saprast pašam sevi, tas palīdzēs jebkurā dzīves situācijā vēlāk! Kā arī nebaidīties un nevilcināties, bet teikt JĀ… un vēlāk izdomāt labāko veidu kā ar to tikt galā pa savam! To cenšos atcerēties arī savā ikdienā.”

  • Vairāk par valdes sadzīvi interesējoties, kāda ir sirdij vistuvākā, trakākā vai jautrākā atmiņa/stāsts no viņu laika SP? (Jābilst, ka starp “7 viedo valžu” pirmdienām, māšīnas aizmugurē ievietotas bagāžas tēlošanu un Kurzemes izpēti, šī atbilde vislabāk raksturo valdes komandas garu.)

Indra kā labāko atceras šādu afēru: “Man bija tiešām lieliska komanda, ar ko kopā strādāt, a.k.a Viedie, bet laikam pati mīļākā lieta notika dienu pirms nākamās valdes vēlēšanām. Visu gadu biju čīkstējusi savai valdei, ka mums vajag fotosesiju, ka mums vajag skaistas bildes visiem kopā (citādi mums ir tikai selfiji no ballītēm). Mums pirmdienās bija valdes sēdes, arī tā pirmdiena nebija izņēmums. Man tika piekodināts paņemt līdzi IEVF SP krekliņu (ar oranžo lapsiņu) un kurpes. Atbraucu uz fakultāti, kur mani sagaidīja pārējie, skaisti saposušies, salikuši arī man drēbes, ko vilkt, jo, redz, dosimies fotosesijā. Pirmā fotosesijas daļa notika uz FAKULTĀTES JUMTA. Tieši tik traki mēs bijām. Nākamā daļa norisinājās Uzvaras parkā starp ziedošajām sakurām. Tas bija ārkārtīgi jauki un mīļi. ”

  • Kādi tad ir Viedo padomi jaunajiem censoņiem?

 Indra: “Nestrādāt pirmajos studiju gados (ja līdzekļi ļauj), lai varētu pilnībā nodoties pašpārvaldes piedāvātajām iespējām. Kā arī draudzēties ar citām pašpārvaldēm, iet uz viņu pasākumiem, rīkot ballītes kopā utml.”

Zanda: “Jaunajiem censoņiem es ieteiktu nomazgāt krūzītes pēc tam, kad pašpārvaldē dzerat tēju un palikt pasākumos līdz beigām, lai palīdzētu visu novākt”

  • Tad, kad pašiem nerodas idejas, ir labi gūt iedvesmu no citu neīstenotajām idejām, tāpēc gribējām uzzināt, vai valžiem ir kāda savā laikā neizpildīta iecere, ko vēlētos redzēt īstenotu?

Indras atbilde satricināja visu 110. kabinetu, jo tik foršu ideju nevar laist garām. “Mēs lūdzām gan biedriem, gan vecbiedriem, dodoties ceļojumos, ņemt līdzi IEVF SP džemperi un uztaisīt bildi kādā skaistā vietā, lai izveidotu fotosienu “Ekonomisti ceļo”.  Manuprāt, tas ir dikti feins veids, kā iesaistīt biedrus aktivitātēs, kā arī parādīt, ka ekonomisti ir visur.”

Cerams, ka tuvākajā laikā 110. kabineta varēs vērot šo 15./16. gada un 19./20. gada valžu colaboration.

  • Nobeigumā 15./16. gada valdei jautājām, vai ir kas tāds, ko viņi vēlas atstāt lasītājiem no sevis un Amanda mums sniedza lielisku dzīves atziņu.

Mēs dzīvojam fantastiskā laikā ar neizmērojami daudz iespējām. Jaunais censoni – izmanto studiju laiku gudri, neieslīgsti tajā ‘ērtajā’ darbā, bet paskaties plašāk uz iespējām, nebaidies un triecies pretī tam, ko sirds vēlas, saproti sevi un ķer ciet visu, kas ķerams – ceļo, mācies, piedalies un priecājies! 

Life is a journey and not the destination. Enjoy the ride.

Un tik tiešām- izbaudi braucienu, LAPSĒN, jo tas ir unikāls ikkatram no mums.

Autore: Lenora Anna Gorska